Musea

ZJHT Risk & Insurance Specialists denkt graag met u mee over de wijze waarop uw museale collectie of tentoonstelling optimaal verzekerd kan worden. Daarbij kunnen wij u breed van dienst zijn.

Naast de verzekering van de collectie/ tentoonstelling kan ZJHT u adviseren bij de diverse verzekeringen voor uw museum en personeel.

Rijksmusea- al dan niet geprivatiseerd- hebben geen verzekering voor hun eigen collectie die zich in het museum bevindt. Dit is in overeenstemming met de regel dat de Staat der Nederlanden zijn eigendommen niet verzekert.

Rijksmusea verzekeren echter wel kunstvoorwerpen die zij van derden in bruikleen hebben, gedurende het verblijf in het museum. Ook verzekeren zij over het algemeen de gevaren waaraan kunstvoorwerpen tijdens transport blootstaan.

Niet-rijksmusea, bijvoorbeeld provinciale of stedelijke musea, dragen zorg voor de verzekering van de eigen collectie in hun musea, ook tijdens het transport daarvan. Zij nemen tevens de verzekering van inkomende bruiklenen van derden op zich.

Bij de samenstelling van de verzekering van een tentoonstelling van tijdelijke aard in een museum dient zorgvuldig te worden bezien welke objecten voor transport en verblijf worden verzekerd, en welke niet. Immers; Objecten komen uit de eigen collectie, maar kunnen ook afkomstig zijn van andere musea, particulieren, kunstenaars of andere niet museale bruikleengevers. Deze zorgvuldigheid bij de inventarisatie van het werk beloont zichzelf: gezien de vaak hoge verzekerde som van de individuele objecten kan op de premie vaak aanmerkelijk bespaard worden.

Tentoonstellingen van tijdelijke aard in een museum worden vaak op een afzonderlijke polis verzekerd. Bij grote, kostbare tentoonstellingen die nationaal of internationaal van “uitzonderlijk belang zijn” kan de Indemniteitsregeling ook nog een rol spelen. Daarbij neemt de Staat schades tot een voor de betreffende tentoonstelling vastgesteld bedrag voor haar rekening.

Mocht u meer willen weten op welke wijze ZJHT uw museum van dienst kan zijn, neem dan contact met ons op.

Contact

Met betrekking tot vragen over het verzekeren van Kunst; particulier, bedrijfsmatig of museaal, kunt u contact opnemen met:

mr Frank Heerkens Thijssen
06 135 53 153
frankheerkensthijssen@zjht.nl

Denounce with righteous indignation and dislike men who are beguiled and demoralized by the charms pleasure moment so blinded desire that they cannot foresee the pain and trouble.